Likovnost, likovne tehnike , izražajni mediji, osjećaji, izričaj…

Objavio/la: Mali Svijet 11.03.2023.

Vremensko razdoblje; od studenog (2022) do veljače(2023)

 

Proteklih godina s djecom sam radila na istraživanju i primjenjivanju raznih likovnih tehnika imajući na umu specifičnosti i obilježja svih razvojnih područja, prilagođavajući tako aktivnosti onom stupnju razvoja gdje se svatko od njih trenutno nalazi s ciljem unapređenja, nadogradnje, stvaranje novih izazova u zoni slijedećeg razvoja.
Kao polazište, kroz već provedene aktivnosti(rujan, listopad) dobila sam uvid u trenutni status svakog pojedinog djeteta i dinamiku skupine kao jedne cjeline te prema tome usmjerila buduće aktivnosti, koji će ih podržati i osposobiti za nova iskustva i spoznaje.
Teme i motive prilagođavala sam kalendarski vremenu u kojem se nalazimo te važnim obilježjima koje se nalaze u tom periodu godine (jesen, plodovi jeseni, lišće, advent, Božić, zima, Valentinovo ,maškare i dr.)


Jesen, jesenski plodovi;

 

Motiv:

kruška, crtanje oblika prema promatranju, bojanje unutrašnjosti vodenim bojicama, izrada okvira rezanje lišća i lijepljenje….

U ovoj aktivnosti kombinirali smo tehnike, crtačke ( olovku,), slikarske( akvarel) te kolaž, preklapanje lišća za okvir..
 

Motiv:

voće, tikvice, crtanje prema promatranju izgleda voća, bojanje unutrašnjosti i podloge, crtanje okvira..

Prikaz jesenskih plodova urađeni su crtačkim tehnikama- flomaster u boji, crni flomaster i drvene bojice..


Motiv:

tikvica, prikaz izgleda tikvice, bojanje unutrašnjosti i podloge, brisanje viška boje spužvicom..

Izgled i oblik te boju, djeca su koristila slikarsku tehniku pastele u boji, podloga je također bojana pastelom koja se povlaci po podlozi u vodoravnom položaju, kako bi se dobi mat-sjajna podloga, višak pastele se briše spužvicom..
 

Motiv:

izgled tikvice crtan promatranjem, bojanje unutrašnjosti, kontrast se dobiva izborom tamne podloge..

Slikarskom tehnikom- kreda u boji dan je prikaz izgleda tikvice vrlo realistično zbog zrnate, tamne podloge koja je ovu tehniku prikazala u punom potencijalu…

 

Jesen; lišće


Motiv:

prešani list čije se konture i tekstura naglašavaju najprije bijelom pastelom(prekrivanje lista papirom) a otkrivaju vodenim bojama..

Kombinirajući dvije slikarske tehnike, djeca su uživala u procesu kao i iznenađenju koje se otkrivalo nanošenjem slojeva boje..

 

Motiv:

prikaz izgleda doživljaja lista, bojom, bojanje podloge na većem formatu papira prikladnog ovoj tehnici..

Svoj doživljaj boje lišća djeca su izrazila slikarskom tehnikom tempera, potpuno su se prepustili procesu budući da su ovladali ovom likovnom tehnikom..

 

Motiv:

izrada podloge kapljanjem boje pipetama, prekrivanje površine papira u cijelosti i kapljanje preko lišća raspoređenog po papiru…

Izričaj na ovakav način spada u eksperimentalne tehnike u kojemu se kombiniraju mediji kako bi poslužili prezentiranju neke teme ( apstraktne podloge). Kao boju koristili smo otopljene uloške flomastera a slikanje se provodilo pipetama..


Motiv:

otiskivanje lišća bojenih temperama na pripremljenu podlogu..

Apstraktni izgled dječjih radova u ovoj aktivnosti dugujemo upravo kombiniranju tehnika gdje se već na pomalo neobičnu podlogu otiskivalo lišće bojano gustim nanosom tempere, čine ovu aktivnost posebno interesantnoj svoj djeci koja su sudjelovala..


Motiv;

prikaz oblika lista precrtavanjem, popunjavanje kontura lista tekućim ljepilom, nanošenje morske soli, bojanje pipetama..

U ovoj aktivnosti djeci sam uvela nove medije koji spadaju u eksperimentalne tehnike poput  tekućeg ljepila na koje dok je još mokro, nanosi se morska sol. Potrebno je dan-dva pričekati kako bi se pristupilo nanošenju boje ( otopljeni flomaster) tehnikom točkanja , pipetama. Sol se „ pretvara“ u obojene kristale , stoga radovi izgledaju veoma atraktivno a djeca su uživala stvarajući ga..

 

Motiv:

prikaz lišća „ u magli“-prizor jesenskog jutra, na tamnoj podlozi djeca precrtavaju list, listu dodaju detalje poput žilica, zatim bojaju podlogu koja se razmazuje( magli) brisanjem..

Zamagljeni izgled ovih radova postignut je odabirom krede u boji kao likovne tehnike te tamne, zrnate podloge koja je osigurala efekt zamućenosti, koji se postigao laganim pritiskom prsta i razmazivanje obojane površine..
 

 

Advent

Motiv:

bojanje i ukrašavanje kuglica za bor..

Kroz vrijeme adventa potpuno se opustimo i dopustimo da mašta ovlada pri tome dozvoljeno je koristiti sva raspoloživa sredstva i materijale ( što sjajnije i šarenije to bolje), u dobrom raspoloženju i veseloj atmosferi djeca stvaraju i oblikuju svoje kreacije.
Glavne alatke za rad su drvofiks, raznobojne šljokice, perlice, svjetlucave trakice, vrpce, ukrasne žice i pomponi, svjetlucavi prah u boji, svjetlucavo -tekuće lijepilo i razni drugi materijali…

 

Motiv:
izrada borića od kolaž papira, ukrašavanje šljokicama i perlicama..


Za izradu borića potrebno je odabrati zeleni kolaž papir, koji se najprije presavija a zatim režu trakice skroz do ruba, slijedi lijepljenje tako da se zahvaćaju rubovi i lijepe prema unutrašnjosti. Ostaje na karaju ukrašavanje..Božić

 

Motiv:

slika „svijeća“ slikanje podloge i izrada svijeće od kolaž papira..

Slika je rađena u procesu tako da se podloga radi s kredom u boji na debljem papiru-kartonu, kružnim pokretima počevši od sredine papira prema krajevima. Boja se potom prstima razmazuje da se dobije mat trag. Svijeća i podloga za svijeću u potpunosti se radi prstima trgajući potrebne komadiće i lijepeći ljepilom u stiku..


Motiv:

adventski vjenčić od krep papira..

 

 

Za izradu vjenčića koristili smo krep papir uboji, koji je bilo potrebno narezati na trakice, budući da je to novi medij, nekoj djeci je zadatak bio izazovan. Narezane trakice zatim je trebalo namotati na žicu i učvrstiti..

 

Motiv:

izrada kuglice od neoblikovanih materijala (špaga)..

 

Izrezani krugovi iz debljeg kartona i zarezani na rubovima, poslužili su u ovoj aktivnosti za izradu kuglice, potrebno je bilo špagu namotati oko kuglice u svim smjerovima a onda na špagu ili karton dodati ukrase ( šljokice, perlice idr.)..

 

Isti postupak samo ovaj puta djeca su radila s vunom..Zima


Motiv:

izrada pahuljice od papira, presavijanjem papira, rezanje, oblikovanje prstima i lijepljenje..

 

U ovoj aktivnosti bilo je potrebno minimalno pribora (papir, škare i ljepilo), najviše je trebalo strpljenja i spretnosti oko presavijanja papira, rezanja i onda oblikovanje pahuljice. Svjetlosne efekte postigli smo dodavanjem tekućeg, svjetlucavog lijepila po gotovoj izrađenoj pahuljici…

 

Motiv:

kapa s cuflekom, odabir kape, slikanje bijelom pastelom uzorka s kape, prebojavanje vodenim bojicama..

Odabir kape odnosno uzorka s kape bio je „naj teži“ zadatak, pošto su sve bile zanimljive, uslijedilo je crtanje uzorka s bijelom pastelom gdje je pritisak trebao biti što jači, na kraju je boja „odala“ koliko je jako pritisak bio..


Izrada cufleka od vune..

Za izradu cufleka djeca najprije odabiru boju vune koju žele, vuna se namata na drveni pravokutni oblik, za bogati i ljepši izgled, bitno je namotati što više vune, namotana vuna se potom skida, veže po sredini i zatim škaricama razrezuju mjesta spojeva ta se još malo poravnavaju rubovi. Cuflek se stavlja na izrezanu kapu…

 

Valentinovo


Motiv:

oblik srca preko kojega se ravnalom crtaju ravne linije u svim smjerovima, popunjavanje unutrašnjosti bojicama…


Motiv srca povodom dana Valentinova, oblikovali smo tako da je svatko napravio linije pomoću ravnala u svim smjerovima kako bi dobili pregrade. Te pregrade bojali su drvenim bojicama, najprije unutrašnjost a potom i podlogu..

 

Motiv:

Valentinovo, zajednički rad na velikom formatu više djece, prikaz izgleda srca neoblikovanim materijalima..

Za ovu aktivnost bilo je potrebno puno papirnatih maramice, prehrambenih boja i tekućeg-svjetlucavog lijepila. Dobivenom smjesom popunjavale su se pregrade zahvaćajući masu pincetom, djeca su se međusobno izmjenjivala

 

Maškare

 

Motiv:

izrada slike maske, bojanje bojicama..

U vrijeme maškara sve je jako zabavno i veselo pa tako i u likovnosti, djeca su prikaz svoje maske zamišljene iz glave, izrazila veselim bojama i zanimljivim detaljima…