02.11.2012.

Najava obveznog pohađanja predškole

 http://www.jutarnji.hr/predskola-od-jeseni-obavezna--besplatna-samo-za-djecu-koja-nisu-isla-u-vrtic/1063755/

NOVI PROJEKT MINISTRA JOVANOVIĆA Predškola od jeseni obavezna, besplatna samo za djecu koja nisu išla u vrtić

Učit će se trčanje i crtanje, vezivanje vezica, slaganje kockica i društvene igre

Obavezna predškola neće biti nulti razred osnovne škole, djeca neće imati predmete ni ocjene, nego će se tijekom predškole pripremati za školu, ističe ministar obrazovanja Željko Jovanović.

- Osnovna škola i dalje traje osam godina. Cilj nam je da djeca dođu pripremljenija u školu, da prije škole ovladaju određenim vještinama, da se socijaliziraju i da lakše savladavaju gradivo. Indikacija nam je i to što je za 2251 dijete ove godine odgođen redovni upis u prvi razred - kaže ministar Jovanović.

Sadašnji program predškole u sljedećih će se godinu dana, do početka primjene, proširiti i doraditi, no neće se bitno mijenjati. Tako će djeca tijekom predškole morati svladati grubu motoriku, poput trčanja niz i uz stepenice, otkopčavanja i zakopčavanja gumba, vezivanja vezica na cipelama ili izrezivanja kruga od pet centimetara bez puno odustajanja. U sklopu grafomotoričkih vježbi naučit će precrtati križ i romb te nacrtati čovjeka s puno detalja vodeći računa o proporcijama. Morat će biti sposobni izgraditi stepenice od 10 kockica i pronaći put kroz labirint. Od socijalnih vještina učit će ih se kako se nositi s odvojenošću od roditelja, kako graditi odnos s vršnjacima bez konflikata, kako igrati društvene igre. Razvijat će im se pažnja i koncentracija te govor, mišljenje i pamćenje kako bi do početka prvog razreda bili sposobni 20 minuta koncentrirano raditi na zadatku, prepričati priču, govoriti sa što manje gramatičkih grešaka, brojiti do 13, shvaćati suprotnosti, ponoviti rečenicu od 10 riječi ili peteroznamenkasti broj.

 

© 2022 Dječji vrtić "Mali svijet". Sva prava zadržana.
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.
Više informacija Prihvaćam sve kolačiće Odbijam