Emotions (u sklopu projekta "cjelodnevni engleski u starijoj skupini" )

Objavio/la: Mali Svijet 15.11.2022.
Emotions ( feelings) - projekt

I.

Prvoga dana djeca su pomoću ‘lego čovjeka’ izrazila svoje jutarnje emocije

 

 

Potom smo igrali igru ‘Jumping in pairs’ u kojoj su u parovima bili vezani za ruke kako bi im se otežalo, jer su igrali jedni protiv drugih uz zadatak da karticu osvaja onaj koji prvi dođe do one koja je izrečena.
            

 

Uslijedila je likovna aktivnost izrade stabla raspoloženja, kolaž papirom.

 

II.

Sljedećeg jutra, na pitanje ‘How are you feeling today?’ izrazili su se uz pomoć plastelina, pa je to izgledalo ovako:

 

 

Nakon jutarnjeg kruga čitala sam priču ‘The Colour Monster’ o šarenom čudovištu pomiješanih emocija kojem prijateljica savjetuje da svaku emociju stavi u jednu staklenku da bi mu bilo jasnije kako se osjeća. U priči se, također, emocije povezuju s određenim bojama.
Kao aktivnost poslije čitanja dobili su zadatak obojati čudovište iz priče prema uputama, odnosno obojati polje sa određenim brojem zadanom bojom.

 

 

III.

Dan poslije, svoju jutarnju emociju, izrazili su scribble art-om, odnosno ‘šaranjem’. Takvim izražavanjem cilj mi je bio opažati na koji način djeca drže bojice, kojom jačinom ih pritišću na podlogu, promatrala sam kakve linije povlače (kraće, duže), te sam pokret, je li polagan i smiren ili možda ubrzan i grub.

 

 

Poslije jutarnjeg kruga uslijedila je aktivnost ‘Fishing for feelings’. Zadatak je bio ‘upecati emociju’ te ju imenovati.

 

 

IV.

Po završetku aktivnosti pjevali smo pjesmu ‘If you’re happy’ uz pokrete koji prate tekst.
Jedan od narednih dana, jutarnju emociju pokazali su mi izrazom lica što sam zabilježila fotoaparatom. Ovo nam je poslužilo kao priprema za jednu drugu aktivnost.

 

 

V.

Sljedeći dan, djeca su radila ‘Facial symmetry’. Jedan od prethodnih dana fotografirala sam njihove izraze lica, te sam, u crno bijeloj varijanti, isprintala samo pola lica. Zadatak je bio crtanjem dovršiti drugu polovicu lica.

 

 

VI.

Jedan od narednih dana, emocije su izražavali pomoću ‘spinnera’ na kojemu su se nalazili različiti zadatci koji su se trebali provesti (gluma, crtanje, glasanje, pronalaženje slične emocije, navođenje kada se tako osjećaju..)

 

 

VII.

Potom sam čitala priču ‘Digging deeper’ o tome kako dublje upoznati i prepoznati vlastite emocije.

Kao aktivnost poslije čitanja priče, istraživali smo što se to točno događa u našem organizmu kada nas obuzme neka emocija.

 

 

VIII.

Sljedeći dan sam ponovno pročitala priču ‘Digging deeper’ te su djeca prepričavala o čemu se u njoj govori.
Kao aktivnost poslije čitanja, djeca su dobila zadatak, na tijelo čovjeka, čičkom lijepiti reakcije koje se pojavljuju u našem organizmu na određenu emociju, prilikom čega smo razgovarali o tome zašto određenu reakciju osjećamo u baš tom dijelu tijela te za koju je emociju vezana ta reakcija.

 

 

 Kao završni dio ovog projekta djeca su flomasterima bojala mandale kako bi bojama izrazili svoje uobičajeno raspoloženje.